Fotó: www.tradicionafuegolento.com

A spanyol főváros szívében található a Sobrino de Botín, ami több dologról is nevezetes.

Egyfelől a Guinness Rekordok Könyve szerint ez a világ legrégibb, a nyitás óta folyamatosan működő étterme, másrészt Ernest Hemingway egyik kedvenc helye volt.

Az 1725-ben kocsmaként megnyílt étterem alapítója érdekes módon a francia Jean Botín és felesége volt, azaz lassan 300 éve működik. Sőt, nemcsak az étterem ugyanaz, mint volt, hanem a kemencéje is, ami pestiesen szólva nem semmi.

A manapság elsősorban rusztikus kasztíliai konyhájáról ismert étterem eredetileg Casa Botín (azaz Botín háza) névre hallgatott, ám amikor az alapító felesége is elhunyt, megváltoztatta a Sobrino de Botínra (azaz Botín unokaöccse névre).

A González család tulajdonában lévő hely négy szinten adja vissza egy klasszikus spanyol taverna hangulatát. Három helyiségben ülhetnek le a vendégek, a bodega (azaz a pince), valamint a Castilla és a IV. Fülöp termek várják őket.

Az étterem specialitása a cochinillo asado (sült malac), és a cordero asado (sült bárány), előbbit egyenesen Segoviából, utóbbit Sepúlvedából szerzik be heti 3-4 alkalommal és mind a közel 300 éves, eredeti fatüzelésű kemencében végzi.

A vendéglő leghíresebb rajongója az író Ernest Hemingway volt, aki egyúttal halhatatlanná is tette a helyet a Fiesta című regényében.