Terrorista jellegű bűncselekmény elkövetésével vádolják hétfőn kezdődött perében azt a lengyel egyetemistát, aki tavaly az alsó-sziléziai vajdasági székhelyen, Wroclawban házi készítésű pokolgépet helyezett el egy városi autóbuszon, és az ügyészség szerint sok ember megölését tervezte.

A wroclawi műszaki egyetem vegyipari karának 22 éves hallgatója, Pawel R. tavaly májusban hagyott egy szögekkel és ammóniumnitráttal töltött főzőkuktát egy városi buszban. Az utasok észrevették a gyanús csomagot, amelyet még időben eltávolítottak a zsúfolt járműről, de a pokolgép a járdán felrobbant, és egy embert könnyebben megsebesített.

Pawel R.-t terrorista jellegű bűntett elkövetésével vádolták meg azért, mert az ügyészség szerint sok ember megölését tervezte, és fenyegetéssel elkövetett zsarolásra is kísérletet tett.

Az egyetemista, mielőtt a pokolgépet a buszon hagyta volna, arról értesítette a hatóságokat, hogy négy bombát helyezett el Wroclaw különböző pontjain. Hatástalanításukért 120 kilogramm aranyat követelt, és – az akkori nyugat-európai terrortámadásokra utalva – azzal fenyegetőzött, hogy Wroclawban “második Brüsszelt rendez”.

Az ügyészségi vizsgálat során végzett kísérletek, melyekben a házi készítésű pokolgép hatékonyságát vizsgálták, a hatóságok szerint indokolttá teszik a terrorista jellegű bűncselekmény elkövetésének vádját.

Pawel R. pszichiátriai vizsgálata kimutatta, hogy a tett elkövetésének idején korlátozottan volt beszámítható szellemi állapotban. Ez lehetővé teszi, hogy bűnügyi eljárásnak vessék alá, de utat nyit a büntetés rendkívüli enyhítése előtt is. Tettéért életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A fiatalember hétfőn a bíróságon beismerte, hogy pokolgépet helyezett el a buszon, elutasította viszont a tett minősítését. “Semmi közöm a terrorizmushoz” – jelentette ki. Szavai szerint tette elkövetésekor depressziós volt, társai lenézték, a zsarolás révén szerzett pénz segítségével javítani akart társadalmi pozícióján és önérzetén.