Három hónappal meghosszabbították a robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsított S. Ábel előzetes letartóztatását – tudatta a Fővárosi Törvényszék pénteken közleményben az MTI-vel.

A korábban egy hónapra elrendelt előzetes letartóztatás meghosszabbítását bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta az ügyészség.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdai nem jogerős döntése szerint az ügyészi indítvány megalapozott. A vádlott többszörösen büntetett előéletű és a gyanúsításban szereplő cselekményét csalás miatt folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el.
A bíróság szerint a gyanúsított által előállított, illetve előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, nem kizárt, hogy rabláshoz kívánta felhasználni, de korábbi bűncselekményei alapján az is feltehető, hogy találomra kiválasztott embereket akart megölni.

Mindezek alapján a bíróság továbbra is úgy ítélte meg, megalapozottan feltételezhető, hogy S. Ábel szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő, emberi életeket veszélyeztető újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság döntésében kitért arra is, hogy ebben az ügyben a bűnismétlés veszélyének kizárására a házi őrizet nem alkalmas a cselekmény jellege miatt, továbbá mert a gyanúsított a robbanóanyag előállításával otthon kísérletezett és az előállításhoz szükséges anyagokat is otthon tárolta – közölte a törvényszék.

S. Ábel – akit legutóbb rablás előkészülete miatt fogtak el a fővárosban – korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétterem
bejáratánál, majd bent is fegyverrel többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.