A hatóságok fokozottan ellenőrzik a gépjárművek sebességét Európában.

A megengedett legnagyobb sebességet túllépő járműveket büntetik, és több hónapos csúszással küldik ki a szabálysértési bírságokról az értesítőket. Az MKFE felhívja a figyelmet, hogy a francia hatóságoknak a helyi törvények alapján az elkövetéstől számított 1 év áll rendelkezésükre a bírságértesítők kiküldésére.

A fix telepítésű és mobil traffipax berendezések felvételei alapján a bírságokat akár fél éves csúszással is megküldik a szabálysértőknek.

Az MKFE felvette a kapcsolatot a francia IRU Tagszervezettel. Az ő információik szerint Franciaországban az elkövetéstől számított 1 év áll a hatóságok rendelkezésére a bírságértesítők kiküldésére, de az elévülést bármilyen hatósági intézkedés megszakítja, például az információ továbbítása egy másik kompetens hatóságnak. Iyenkor az elévülési idő újra kezdődik.

A bírság ellen minden esetben lehet kifogást emelni, a francia hatóság által megküldött magyar nyelvű bírságértesítő lapon feltüntetett eljárást követve. A Franciaországi magyar Nagykövetség tájékoztatása szerint is a bírsági értesítő lapon szereplő eljárást követve lehet kifogást emelni a bírság ellen. A Nagykövetség ajánlása alapján a következő magyar és francia nyelven beszélő, Franciaországban bejegyzett ügyvédek nyújthatnak jogi segítséget a francia bírságok ügyében, ügyvédi munkadíj ellenében.

A bírság meg nem fizetése esetén a fizetési határidő leteltétől számított 3 év áll a francia hatóságok rendelkezésére a tartozás behajtására.