Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel, az új módszer segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék, miként hat a tengeri jég olvadása a globális felmelegedésre.

Az új-zélandi Canterburyi Egyetem kutatói Wolfgang Rack vezetésével egy 1942-ben épült, átalakított DC-3-as repülőgépből engedik alá az elektromágneses mélységmérő eszközt, amely 15 méterrel a jégtakaró felett végzi méréseit az Antarktiszon a McMurdo-szorosban.
Célunk az, hogy feltérképezzük, mennyi tengeri jég fagy be az Antarktisz térségében minden évben és hogy feltárjuk, milyen fontos ez a globális időjárás szempontjából” – hangsúlyozta Wolfgang Rack.

A tengeri jég vastagsága a krioszféra – a földfelszín azon része, ahol a víz szilárd halmazállapotban van jelen – kutatásának legnagyobb ismeretlenje, mivel nehéz mérni a tengeri jeget. Mivel a tengeri jég sós, hagyományos radarral nem lehet a vastagságát mérni, de az elektromágneses mélységmérővel lehet, igaz, azt földközelben kell működtetni” – magyarázta a kutató.

Boldogok vagyunk, hogy mi lehetünk az első kutatók, aki megmutatták, hogy az eszközt lehet biztonságosan használni repülőgépből az Antarktisz felett” – idézte a tudóst az egyetem honlapján megjelent közlemény.

A kutatók az eszköz mérései pontosságának ellenőrzésére végeztek más terepméréseket is, köztük az óceán mélységének mérését.
A kapott adatokat felhasználják arra, hogy igazolják a műholdas és repülőgépekről végzett méréseket az Antarktisz tengeri jegének vastagságáról.

Az elektromágneses mélységmérőt norvég kutatók már alkalmazzák az észak-sarki tengeri jég vastagságának méréséhez.