Rekordösszegű értékesítési árbevétel mellett rekordnyereséget ért el tavaly a kínai Huawei mobil távközlési berendezés- és készülékgyártó csoport.

 Az eredményjavulásban szerepet játszott a 4G mobiltechnológia kínai bevezetése, továbbá az okostelefonok globális eladásnövekedése.

A Huawei csoport tavaly 395 milliárd jüan (61,10 milliárd dollár), az előző évinél 37 százalékkal magasabb értékesítési árbevételt ért el. Ez mérsékelten felülmúlta az elemzői várakozásokban szerepelt 390 milliárd jüant.

A cégcsoport adózott eredménye 32 százalékkal, 36,9 milliárd jüanra (5,7 milliárd dollár) ugrott.

A sencseni központú, 1987-ben alapított Huawei pénteken arról is beszámolt, hogy a mobilkészülékek üzletágának a forgalma 73 százalékkal, 129,1 milliárd jüanra (19,9 milliárd dollár) bővült.

A Huawei tavaly megelőzte kínai riválisát, a Lenovót és a harmadik helyre ugrott előre a Samsung és az Apple után az eladások tekintetében az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató intézet tanulmánya szerint.

A Huawei csoport hálózati berendezések üzletágának értékesítési árbevétele 21 százalékkal, 232,3 milliárd jüanra (35,8 milliárd dollár) emelkedett tavaly.

A kínai cég bevételének 15 százalékát fordította kutatás-fejlesztési beruházásokra tavaly. Egy évvel korábban a bevétel 14,2 százalékát költötte ugyanerre a célra.

Fotó: Tech2.hu